Hvilken tid på året er er det bedst at besøge Dark Sky Park Møn?

Dark Sky Park Møn & Nyord er et besøg værd hele året.

Forskellige dele af himlen kan ses på forskellige årstider, da vi om natten kigger ud i forskellige retninger når vi i løbet af året kredser om solen. Så hvis man vil se noget bestemt, er det vigtigt at vide hvilken årstid er bedst til det. Hvis der er noget specielt du vil se, svarer vi gerne på hvornår det er bedst.

Opevelsen er selvfølgelig forskellig afhængig af tidspunktet, her er et kort resumé:

Vinter (November - Februar): Flest mørke timer, Mælkevejen er mindre synlig, vinterkonstellationerne som f.eks. Orion er kun synlige nu. Det er typisk ret overskyet om vinteren, men der kan godt være nogle perioder med klart vejr.

Forår (Marts - Maj): Mælkevejen er mere synlig, dyr er meget aktive, himlen klarer ofte op og luftfugtigheden er lavere.

Sommer (Juni - Juli): Mælkevejen er lige oppe over os, lysende natskyer er fine at se, men der er ikke mange mørke timer. Fra midnat til kl. 2 er det mørkest, så kan himlen være meget smuk med en konstant solnedgang mod nord, hvor solen gemmer sig lige under horisonten.

Sensommer (August - Oktober): Bedste tid at se Mælkevejen. I disse år (2023-2025) er det den også den bedste tid at se de store flotte planeter Saturn og Jupiter. 

Vinter (November - Februar): Kun Mælkevejens udkant er synlig. Til gengæld er Orion højt på himlen, og også Pleiaderne og Sirius. Den dæmoniske og ulykkebringende stjerne Algol i Perseus er let at få øje på. Den består af mindst 3 stjerner som roterer om hinanden, og derfor varierer lysstyrken af systemet.

De store planeter er synlige på forskellige tider af året, det skifter hvert år. Her er en oversigt over planeterne: https://darkskymoen.dk/da/node/227

Det er bedst at se nattehimlen når der ikke er månelys. Se vores månekalender for at finde de bedste aftener, hvor månen ikke er stået op endnu.