Jagten på Orion

Orion map

Stjernebilledet Orion er synligt i december på den østlige del af himlen. Det bliver ved med at blive højere på aftenhimlen gennem januar. I februar er det højt på den vestlige himmel. Orion er et kasseformet mønster af stjerner med tre klare stjerner, der udgør et bælte. Dette diagram viser dig, hvordan det ser ud et par timer efter solnedgang. Bæltet vil være den nemmeste del at finde, og så burde du være i stand til at se stjernerne, der udgør hans skulder (Betelgeuse og Bellatrix), og hans knæ (Saiph og Rigel). Brug lidt tid på at udforske dette område af himlen for at lære mønsteret. Det er et af de smukkeste stjernebilleder på himlen.

Udforskning af en stjernevugge
Hvis du har et godt sted med mørk himmel at se, kan du næsten se en grønlig-grå klat lys ikke langt fra de tre bæltestjerner. Dette er Oriontågen, en sky af gas og støv, hvor stjerner bliver født. Det ligger omkring 1.500 lysår væk fra Jorden. (Et lysår er den afstand, lyset rejser på et år.)

Brug et teleskop til at se på det med en vis forstørrelse. Du vil se et par detaljer, herunder en kvartet af stjerner i hjertet af tågen. Det er varme, unge stjerner kaldet Trapezium.