January Winter Hexagon

Januar er midt på vinteren for den nordlige halvkugle og midt på sommeren for observatører på den sydlige halvkugle. Dens nattehimmel er blandt de smukkeste på alle tider af året og er værd at udforske. Bare klæd dig varmt på, hvis du bor i et koldt klima.

Du har sikkert hørt om Store Bjørn (Ursa Major) og Orion og alle de 86 andre stjernebilleder på himlen. Det er de "officielle". Der er dog andre mønstre (ofte kaldet "asterismer"), som ikke er officielle, men som ikke desto mindre er meget genkendelige. Vintersekskanten er en, der tager sine klareste stjerner fra fem stjernebilleder. Det er et omtrent sekskantformet mønster af de klareste stjerner på himlen fra slutningen af november til slutningen af marts. Sådan kommer din himmel til at se ud (uden linjer og etiketter, selvfølgelig).

Stjernerne er Sirius (Canis Major), Procyon (Canis Minor), Castor og Pollux (Gemini), Capella (Auriga) og Aldebaran (Tyren). Den klare stjerne Betelgeuse er nogenlunde centreret og er venstre skulder på jægeren Orion.

Når du kigger rundt i sekskanten, støder du måske på nogle objekter som er meget langt væk, der kræver brug af en kikkert eller et teleskop. Blandt dem er Orion-tågen, Pleiades-hoben og Hyades-stjernehoben. Disse er også synlige fra november hvert år til marts.