Lodsudkiggen, Nyord

Lodsudkiggen Møllestangen, nu Danmarks mindste museum, med Mælkevejen i baggrunden.

Farvandene omkring Nyord er svære at gennemsejle, eftersom der er mange grunde og snoede sejlløb. Men disse farvande var også den vigtigste sejlrute fra hovedstaden til Nordtyskland eller de syddanske øer før i tiden. Det har derfor været almindeligt igennem hundredevis af år, at stedkendte lokale fra Nyord, mod betaling, hjalp skibene ved at gå ombord på skibet og navigere dem sikkert igennem.

Lodseriet på Nyord blev grundlagt i 1721 - men man ved, at der har været lodser på øen allerede fra år 1500. Lodseri blev en vigtig indtægtskilde igennem årene på øen, som de foruden fiskeri og landbrug levede af i 1700-tallet.

I 1800-tallet blev lodseriet øens største indtægtskilde, eftersom omtrent 3000 skibe passerede Ulvshaleløbet. Det var både indbringende, men også yderst risikabelt. Dette skyldes at lodserne hæftede personligt for skib og last. Det var også hårdt at være lodser - der skulle lodses i alt slags vejr, både storm og kulde.

Et lille lodsudkigshus blev opført på øens højeste punkt i udkanten af Nyord. Dette er "Møllestangen", som i dag er kendt som Danmarks mindste museum. Museet fortæller historien om Lodseri på Nyord, og er blevet et vigtigt vartegn for øen.