Løven

Løven kort

Løven Leo
Marts varsler begyndelsen af foråret for den nordlige halvkugle og efteråret for folkene syd for ækvator. De strålende stjerner i Orion, Tyren og Tvillingerne viger for den statelige form af Løven. Du kan se den martsaftener på den østlige del af himlen. Kig efter et baglæns spørgsmålstegn (manen af Løven), fastgjort til en rektangulær krop og en trekantet bagende. Leo kommer til os som en løve fra meget gamle historier fortalt af grækerne og deres forgængere. Mange kulturer har set en løve i denne del af himlen, og den repræsenterer normalt styrke, herredømme og kongedømme.

Løvens hjerte
Lad os se på Regulus. Det er den klare stjerne i hjertet af Løven. Det er faktisk mere end én stjerne: to par stjerner, der kredser i en kompleks dans. De ligger omkring 80 lysår væk fra os. Med det blotte øje ser man egentlig kun den klareste af de fire, kaldet Regulus A. Den er parret med en meget svag hvid dværgstjerne. De to andre stjerner er også svage, selvom de KAN ses med et baggårdsteleskop i god størrelse.

Leos himmelske venner
Løven ledsages på begge sider af det mørkere stjernebillede Cancer (Krabben) og Coma Berenices (Berenices hår). De er næsten altid forbundet med foråret på den nordlige halvkugle og efteråret på den sydlige halvkugle. Hvis du har en kikkert, så se om du kan finde en stjernehob i hjertet af Krabben. Det kaldes Bikubeklyngen og mindede oldtiden om en bisværm. Der er også en hob i Coma Berenice kaldet Melotte 111. Det er en åben hob på omkring 50 stjerner, som du sikkert kan se med dit blotte øje. Prøv også at se på det med en kikkert.