Orion

Luftfugtigheden denne nat fik stjernerne til at blive lidt slørede, som giver billedet en speciel atmosfære.

Orion er et af de mest kendte og let genkendelige stjernebilleder på nattehimlen. Det er synligt fra både den nordlige og sydlige halvkugle og har en fremtrædende plads i forskellige mytologier og kulturer. Her er nogle oplysninger om Orion-konstellationen:

Synlighed

Orion er typisk synlig på nattehimlen fra det sene efterår til det tidlige forår, afhængigt af din placering og tidspunktet om natten.
Den ses ofte bedst i vintermånederne på den nordlige halvkugle og i sommermånederne på den sydlige halvkugle.

Form og stjerner

Orion er kendt for sin karakteristiske form, ofte beskrevet som et timeglas eller sløjfe.
Stjernebilledet er markeret af flere klare stjerner, herunder Betelgeuse (en rød superkæmpe), Rigel (en blå-hvid superkæmpe), Bellatrix og Saiph. De tre stjerner, der danner Orions Bælte, er Alnitak, Alnilam og Mintaka.

Mytologi

I græsk mytologi var Orion en kæmpe jæger og søn af Poseidon, havets gud. Der er forskellige myter forbundet med Orion, herunder hans forfølgelse af Plejaderne og hans eventuelle placering i stjernerne.
Orion er ofte afbildet på himlen med en løftet arm, holder en kølle og med et skjold på benet.

Orions bælte

De tre klare stjerner i en lige linje, der danner Orions Bælte, er et af de mest genkendelige træk ved stjernebilledet. De er let synlige selv i lysforurenede områder.

Tåger

Orion er hjemsted for adskillige bemærkelsesværdige objekter med dyb himmel, herunder Oriontågen (M42/M43), en stjernebarneskole, der er synlig for det blotte øje. Oriontågen er en af de lyseste og mest undersøgte tåger på nattehimlen.

Stjernedannelse

Orion-stjernebilledet er et aktivt område for stjernedannelse. Stjernerne i Orion er i varierende afstande fra Jorden, og de er ikke fysisk relateret til hinanden. Men deres tilsyneladende gruppering fra vores perspektiv danner det genkendelige mønster.

Kulturel betydning

Orion har betydning i forskellige kulturer gennem historien. Det er blevet brugt til navigation og tidtagning, og forskellige civilisationer har forbundet det med forskellige myter og historier.

Himlens jæger

Stjernebilledets navn, Orion, er afledt af græsk mytologi, hvor Orion var en dygtig og mægtig jæger.
Orions slående udseende og rige kulturelle associationer gør den til en favorit blandt stjernekiggere og astronomer. Uanset om du er en erfaren observatør eller nybegynder, kan det være en givende og fængslende oplevelse at se Orion på nattehimlen.