Kan man se Mælkevejen uden kikkert eller teleskop?

Ja, du kan sagtens se Mælkevejen med øjenene alene. Du skal bare være et mørkt sted, og give dig tid til at dine øjne vænner sig til mørket. 

Det kan vare op til en halv time, før dine pupiller har åbnet sig helt op. Men når dine øjne har vænnet sig til mørket, kan du sagtens se i mørke om natten, kun ved lyset fra stjernerne. Og Mælkevejen vil være meget tydelig når du først har fået øje på den.

Mælkevejen er mest synlig i sensommeren, når det ikke er så lyst om natten mere. Om sommeren vender jorden den rigtige vej for at vi kan se ind mod centrum af Mælkevejen, men nætterne er lidt for lyse til at se Mælkevejen tydeligt. Men fra august til oktober er det let at finde Mælkevejen på en klar, måneløs aften.

Når der er meget månelys, kan vi ikke se Mælkevejen. Lyset fra Månen er stærkere end lyset fra Mælkevejen, så den bliver usynlig.

Møn er et godt sted at være for at se Mælkevejen, for der er ikke så meget lysforurening som mange andre steder. Det kan være svært at se Mælkevejen fra en by med mange lamper.