Mælkevejen fra stranden

Her får du nogle enkle tips til at tage bedre billeder af himlen om natten

Hvad du har brug for
Kamera

Kamera med vidvinkelobjektiv, med mindste blænde på højest F4. F2.8 eller mindre er bedre.

For at se et stort stykke af Mælkevejen sammen med noget landskab skal man bruge et objektiv med kortere brændvidde, f.eks. 14 mm. Man kan få rimeligt billige 14 mm objektiver med blænde 2.8 med manuel fokus til de fleste kameraer, det vil passe godt for de fleste starte med. Det typiske zoomobjektiv som følger med kameraer er for det meste ikke særligt brugbart, for det kan ikke zoome nok ud til at fange et stort område af himlen.

Dit kamera skal have mulighed for manuel fokus, helst ved at dreje på en ring på objektivet.

Det er bedst at bruge tidsindstilling, så kameraet venter nogle sekunder med at tage billedet efter at du har trykket på knappen.

Batterier holder ikke så længe når det er koldt, så et ekstra batteri kan være praktisk.

Stativ

Hvis det blæser lidt, er det bedst med et stabilt stativ, som ikke er lavet af ren plastik. Nogen lette stativer har en krog i bunden, hvor du kan hænge din taske eller noget andet tungt. Det hjælper til at undgå at stativ og kamera vælter, og slutter din fotografkarriere meget hurtigt. Det gør også det hele mere stabilt, så du ikke får rystede billeder.

En pose ris kan være rigtig god, hvis man ikke har et stativ. Kameraet kan stå godt, og en pose ris er billigere end et kvalitetsstativ. Og risposen er faktisk bedre end et billigt stativ.

Hvad du skal kunne

Alting er sværere når det er mørkt og koldt. Derfor er det en god idé at øve sig på det hele inden du står på en kold bakketop i mørket på Møn.

De fleste har ikke prøvet at stille fokus manuelt på deres kamera. Det skal du kunne, for autofokus virker ikke på stjerner.

Du skal kunne stille lukkertiden, og blænden.

Blænde

Blændeåbning er et tal for hvor lukket objektivet er for lys, så jo højere det er, jo mindre lys kommer der ind. 

For at se de svagest lysende stjerner, skal kameraet stilles på så lavt et tal som muligt. Men så er det meget vigtigt at stille helt skarpt, for selv en meget lille bevægelse af fokusringen på objektivet vil gøre stjernerne til små udlne klatter.

Lukkertid

Det tager tid at indfange lyset fra stjerner. Men hvis kameraet bruger for lang tid på at samle lyset, har jorden i den tid drejet så meget at stjernerne bliver til streger.

Hvor lang tid man maksimalt kan lade kameraet samle lys afhænger af brændvidden af objektivet (står som et antal mm på objektivet), hvor mange pixels billedet består af. Den maksimale tid afhænger faktisk også af hvor på himlen man fotograferer.

Den simple måde at regne den maksimale lukkertid ud i sekunder er = 500 / brændvidde.

Det vil sige at med et 50 mm objektiv kan man bruge en lukkertid på 500 / 50, altså 10 sekunder.

Med et 14 mm objektiv kan man bruge en lukkertid på 500 / 14, altså 35 sekunder.

ISO

ISO står for hvor meget kameraet forstærker lyset som kommer ind. Meget forstærkning giver støj (grynede billeder), så man kan ikke bare skrue op på maksimum ISO uden konsekvenser.

De fleste kameraer har en optimal ISO, som man måske kan finde ved at søge efter information om kameraet.

Hvis dit kamera har automatisk støjreduktion ved lange lukkertider, er det bedst at slå det fra, da det ofte også fjerner stjerner, og det er jo ikke hvad vi vil.

Tidsforsinkelse

Det er godt hvis du kan stille kameraet sådan at det venter nogle sekunder med at tage billedet efter du har trykket på knappen. Det er bedst, for så undgår du at din hånds bevægelse får det til at ryste, så alle stjernerne bliver til kruseduller.

Fokusering

Min erfaring er at fokus er det sværeste, for de fleste har aldrig prøvet at fokusere manuelt med deres kamera. Mange ved ikke hvordan de slår autofokus fra, og da det er forskelligt for alle kameraer, kan vi ikke give en opskrift på det her. 

Hvis du har "Live View" på dit kamera, så du kan se på skærmen hvad kameraet ser, og kan zoome ind på billedet, kan du nok finde en stjerne som kan ses der. Så kan du langsomt justere fokus frem og tilbage indtil du ser stjernen skarpest.

Men du kan også tage et billede hvor du har stillet fokus til længst væk, og se bagefter om det er skarpt. Hvis ikke, kan du dreje en lille smule på fokus, tage et billede mere, og gentage indtil du er tilfreds med det.

Dug

Når solen går ned, og det begynder at blive koldt, vil dug hurtigt sætte sig på alt, også glasset på objektiver. Det er ikke let at tørre af. Man kan få specielle varmere til objektiver, eller man kan bruge en håndvarmer sat fast under den forreste del af objektivet med en elastik. Den må selvfølgelig ikke blive bagende varm, og det er heller ikke nødvendigt. Glasset på objektivet skal bare være en lille smule varmere end luften, så vil duggen ikke sætte sig der.

Resumé

Tag godt med varmt tøj på, gå udenfor, sæt kameraet på stativet, og peg mod det område du gerne vil fotografere. Hvis det er Mælkevejen som skal med på billedet, er det typisk mod syd.

Stil kameraet på manuel fokus, tænd for det og se på skærmen. Drej fokus til uendelig (∞) og så langsomt væk fra uendelig indtil du kan se skarpe stjerner.

Sæt lukkertiden til det antal sekunder som passer til objektivet, sæt blænden til mest åben (det mindst mulige tal (f.eks. f2.8 eller f4), og ISO til det maksimale du har fundet ud af at dit kamera kan klare uden at lave alt for grynede billeder, selvudløser på 2 - 10 sekunder, og lav et testskud.

Se på billedet, zoom ind for at se om stjernerne er skarpe, billedet ikke er rystet, og at du har fanget det du gerne vil kunne se på billedet. 

Justér hvis du ikke er tilfreds, og prøv igen.

Alt det kan du øve dig på hvor som helst, også i dagslys. Men prøv aldrig at tage billeder af solen!

God fornøjelse, og hold fødderne varme!

Mere avancerede metoder

Man kan tage billeder med længere lukkertider hvis man har en tracker, som drejer kameraet i den modsatte retning af jordens rotation.

Man kan tage mange billeder med korte lukkertider, og stacke dem. Så kan man også bruge meget høj ISO, for den støj det giver, bliver udjævnet når mange billeder bliver blandet.

Efterbehandling på computer er absolut nødvendig. Man kan få gratis software til at behandle billederne, og man kan også købe meget dyr software som kan gøre det endnu bedre.

Hvis kameraet kan tage RAW billeder er det meget bedre, det giver adgang til at få det bedste ud af billederne senere.

 

Mælkevejen ved Møns Klint

Mælkevejen

Her er nogle eksempler på fotos af Mælkevejen

Månen står op over Stege

Månefotografering

Vi tager jer gerne ud på en tur for at fotografere månen. Det kræver planlægning og præcis timing.