Karlsvognen

Karlsvognen kort

De mest kendte stjerner i den nordlige del af himlen er stjernerne fra asterismen kaldet Karlsvognen. Det er en del af en konstellation kaldet Ursa Major. Fire stjerner udgør vognen på Karlsvognen, mens de tre på linje udgør vognstangen eller håndtaget. Karlsvognen er synlig  året rundt for mange observatører på den nordlige halvkugle.

Når du har den store fisk i udsigt, skal du bruge koppens to endestjerner til at hjælpe dig med at tegne en imaginær linje til en stjerne, som vi kalder Nordstjernen eller Polstjernen. Den har den forskel, fordi vores planets nordpol ser ud til at pege lige på den. Den kaldes også Polaris, og dens formelle navn er Alpha Ursae Minoris (den klareste stjerne i stjernebilledet Ursa Minor eller den mindre bjørn).

At finde nord
Når du ser på Polaris, kigger du mod nord, og det gør det til et praktisk kompaspunkt, hvis du nogensinde farer vild et sted. Bare husk, Polaris=Nord.

Håndtaget på Karlsvognen ser ud til at lave en lav bue. Hvis du tegner en imaginær linje fra den bue og udvider den til den næste klareste stjerne, har du fundet Arcturus (den klareste stjerne i stjernebilledet Bootes). Du skal blot "bue til Arcturus".

Når du kigger på stjerner denne måned, så tjek Coma Berenice mere detaljeret. Det er en åben hob på omkring 50 stjerner, som du sikkert kan se med dit blotte øje. Prøv også at se på det med en kikkert. Marts stjernediagram viser dig, hvor det er.

At finde syd
På den sydlige halvkugle er Nordstjernen stort set ikke synlig eller er ikke altid over horisonten. Der viser Sydkorset (Crux) vejen til den sydlige himmelpol.