Her er mit svar til en 12-årlig, som undrede sig over hvorfor vi har givet navne til grupper af stjerner på himlen. 

Orion
Hvad har stjernebilleder gjort for mennesker 

Stjernebilleder er en måde at vide hvilke stjerner man ser på. De fleste stjerner ser meget ens ud, de er bare lysende prikker. Men når man kan se flere sammen i et billede, ved man hvilken stjerne man ser. 
Gennem året kan man se forskellige stjerner om natten. Så folk ved at når de kan se stjernebilledet Orion om aftenen, er det snart vinter. Andre stjernebilleder kan man se om foråret og sommeren. Så de er en slags kalender. Det kunne man bruge før man havde andre kalendere, til at vide at nu var det tid til at så på marken, høste, og gøre andre ting som er vigtige på den tid. 
For eksempel ved jeg at når den stjerne som hedder Altair er stået op kl. 11 om aftenen, er det omkring min fødselsdag, d. 21. Maj. Det ville ellers være svært uden en kalender. 

Når man kender stjernerne lidt, er det nemt at finde Nordstjernen. Den flytter sig ikke, og er altid mod nord. Så den kan man bruge som kompas. 
Man kan også se hvor højt den er på himlen, så ved man hvilken breddegrad man er på. Så hvis man er på et skib, kan man bruge den til at hjælpe med at sejle lige ud, i stedet for at sejle i en cirkel. 
Uden Nordstjernen havde det været meget svært at sejle over Atlanterhavet til Amerika da Columbus gjorde det. Så man kan sige at stjernebilleder har gjort meget for rejser før i tiden, inden man havde GPS. Jeg tror at dem som boede i Amerika den gang måske hellere ville have været fri for besøget, men de har nok ikke tænkt at det var stjernernes skyld at der kom sådan nogle ondskabsfulde europæere rendende. 

Hvordan lavede man stjernebilleder den gang. Altser nogen har jo set op på himlen og set at stjernerne har en sammenhæng. Og hvorfor er de lavet?

Jeg tror at folk før i tiden har set på stjernebilleder som en slags beskeder fra deres guder. De har lavet historier om dem, fordi de kommer og går gennem året. De navne vi bruger til stjernebillederne er mest græske, og det er navne fra deres gudefortællinger. 

Men det er planeterne som har fået gudenavne, fordi de rejser rundt mellem stjernerne. De bevæger sig ikke som stjernerne, men flytter sig hele tiden mellem dem. Så de er noget helt specielt, det er ikke hvem som helst som kan flyve rundt mellem stjernerne. 

Før havde man ikke fjernsyn og computere at kigge på. Så brugte man mere tid udenfor i mørket, og kiggede på stjernerne i stedet for. Derfor kendte folk stjernerne meget bedre end de fleste gør nu. 

Gennem året bevæger jorden sig rundt om solen. Når vi kigger på himlen om natten, ser vi ud i rummet væk fra solen. Så hver dag kigger vi ud i en anden retning mod rummet, og det er andre stjerner vi ser. 
Derfor ændrer himlen sig hele året. Om sommeren er Orion på den modsatte side af solen, så vi ikke kan se det stjernebillede om natten. Vi kan jo ikke se nogen stjerner når vi kigger hen mod solen om dagen. 

I øvrigt er solen vores nærmeste stjerne. Det kunne være sjovt hvis der er nogen et andet sted i rummet som har vores sol i et af deres stjernebilleder. 

Hvornår begyndte Dark sky på Møn?

Vi begyndte at måle hvor mørk himlen var i 2016. Det var fordi vi syntes at det var godt at vi kunne se så mange ting på himlen om natten, og vi gerne ville beskytte det. For at gøre det bliver man nødt til at få alle til at hjælpe, så de ikke sætter mange lamper op udenfor. Der er ingen regler om lysforurening, så alle kan sætte en stor lampe op som lyser op i himlen, uden at vi kan gøre noget ved det. Men ved at gøre folk opmærksomme på himlen og stjernerne, kan vi måske få dem til at værdsætte det, og hjælpe med at bevare den mørke himmel.