Couple watching the Milky Way

Her er nogle af de oftest stillede spørgsmål om vores guidede ture.

Hvis du har andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Skal vi booke en tur?

Da vejret ændrer sig hele tiden, og er umuligt at forudsige mere end et par dage frem i tiden, giver det sjældent mening at booke en tur.

Det bedste er, at i er på Møn nogle dage, og melder jer til mailinglisten. Vi sender mails ud når vejret er godt og vi afholder en tur. I kan også kontakte os hvis i er på Møn, og vejret ser ud til at blive klart. 

Hvis i vil booke en tur på en bestemt dato, kan det godt lade sig gøre, men vi kan selvfølgelig ikke love at vejret bliver godt. Hvis vi skal afsætte aftenen til jer, må vi bede om et reserveringsgebyr, som selvfølgelig modregnes i prisen. Hvis vi selv aflyser turen på grund af vejret eller andet uforudset, bliver beløbet tilbagebetalt. 

Vi har oplevet at nogen har reserveret en tur, men derefter har aflyst den på dagen, enten fordi de er blevet for trætte, eller fordi de ikke synes vejret er perfekt. Det er ikke hensigtsmæssigt, da vi har en del forberedelser og planlægningsarbejde inden en tur.

Hvad kan vi forvente at se på en guidet tur?

Hvad vi kan se afhænger af årstiden, månens fase, og om der er specielle begivenheder, som f.eks. meteorsværme. Forud for en guidet tur, vil jeg fortælle om hvad vi kan forvente at se på den givne nat.

Hvis månen er fremme, kan vi bruge teleskoperne til at se nærmere på kratere og havene på den.

Om sommeren, når nætterne er meget lyse, vil vi ofte kunne se lysende natskyer. Jupiter, Saturn og Mars er også fine at se i sensommeren.

I sensommeren vil mælkevejen være meget smuk, og når øjnene har vænnet sig til mørket, kan vi se den som et lysende bånd henover himlen. De mørke områder af støv mellem stjernerne vil træde klart frem.

Andromeda galaksen, den smukke kugleformede stjernehob i Herkules, og Pleiaderne (syvstjernen) er nogle af de sjoveste objekter at se når det er mørkt.

Om vinteren er den store stjernetåge i Orions sværd flot at se.

Hvis vi fotograferer, kan vi se meget mere på billederne, da kameraet kan indfange mere lys i lange eksponeringer end vores øjne kan.

Hvad koster en stjernesafari?

Prisen afhænger af hvor mange i er, hvad vi skal gøre, og i hvor lang tid.

Her er nogle indikationer om priser for forskellige antal deltagere.

Når vi skal have det store teleskop med ud, er det lidt mere besværligt, men det er besværet værd, fordi vi kan bruge det til at se på nogle af de små ting som er langt væk. 

Hvis vi bare har kikkerter med, er det lettere, og det er også en fin oplevelse at se på himlen med de specielle store kikkerter.

Kontakt os, så finder vi ud af hvad det skal koste for en tur som er tilrettelagt for jer.

Koster det ekstra at få taget fotos af os?

Ja, det koster et mindre ekstrabeløb at få taget billeder, for det tager tid at redigere og sende dem senere.

Tiden der bliver brugt på fotografering og efterbehandling af billeder, tæller med i den tid vi har aftalt at være ude.

Hvad sker der hvis vejret bliver dårligt?

Vi lader deltagere selv vælge en aften eller nat de vil ud. 

Vejret på Møn kan ændre sig med kort varsel, og nogen gange klarer det op selv om hele aftenen har været overskyet. Derfor tager vi ofte chancen og håber at vejret pludselig klarer op, hvis satellitbillederne ser lovende ud.

Mens vi venter på opklaring, vil jeres guide fortælle om tilblivelsen af Dark Sky parken, og hvorfor mørket er vigtigt for vores døgnrytme, og dyrenes liv.

Vi kan af gode grunde ikke garantere godt vejr. Derfor anbefaler vi at i ser på vejrudsigten for den dag i gerne vil ud på en tur. Du kan se vejrudsigten fra DMI her.

En mere avanceret vejrudsigt kan ses her: Clear Outside. Rødt betyder høj sandsynlighed for dårligt vejr, grøn betyder at det nok bliver perfekt klart vejr.

Hvis vejret bliver virkeligt dårligt, så vi må aflyse turen, kan vi udsætte til en anden gang, eller i kan få et tilgodebevis så i kan få en tur en anden aften.

 

Er jeres guidede ture velegnede for handicappede eller kørestolsbrugere?

Ja, vi tager hensyn til deltagere som er handicappede, og vælger steder som er velegnede for deltagerne at færdes i.

Vi har et perfekt permanent sted på en eng på Østmøn, men der kan være lidt blødt hvis det har regnet meget. Så vi kan vælge at vi kommer ud til jer, hvis i er et sted uden lysforurenng. Ellers aftaler vi at mødes et sted som er passende, og vi medbringer alt udstyr.

Mobilitet og alder er ingen hindring for at nyde synet af den mørke stjernehimmel.

Kan små børn være med på en guidet tur?

Ja, så længe børnenes forældre tager sig af børnene, kan børn også få en oplevelse for livet på en guidet tur.

Børn kan lære at sætte pris på naturen og videnskab, på en praktisk og spændende måde.

Alt efter børnenes alder, vælger vi steder der er velegnede. Vi tager f.eks. ikke små børn med op til kanten af Møns Klint om natten, men gerne på en mark eller strand, eller hvor i overnatter.

Hvorfor et reserveringsgebyr?

Vi har oplevet at flere har reserveret en tur, men derefter aflyst den samme dag som turen skulle foregå, enten fordi de var blevet trætte, eller måske havde drukket for meget vin til maden. Det er ikke hensigtsmæssigt, da vi har en del forberedelser og planlægningsarbejde inden en tur.

Derfor opkræver vi nu et reserveringsgebyr, som selvfølgelig modregnes i prisen på turen.

Hvis vi aflyser turen på grund af vejret, bliver hele beløbet tilbagebetalt.

Er turen et kursus i astronomi?

Det kan de godt være, hvis i ønsker det. Turene er begynderkurser, som kan vække interesse for universet hos børn og voksne. 
På turen lærer i om de objekter vi ser, lærer om de næsten ufattelige afstande, og en smule fysik. 
Hvad vi gør på turen tager selvfølgelig udgangspunkt i den viden i allerede har, og jeg svarer så godt vi kan på alle jeres spørgsmål. 
Det kræver ingen forudsætninger at være med, andet end nysgerrighed, og varmt tøj, da det kan blive meget koldt om aftenen når det er klart vejr. 

Hvor kan jeg finde et kort over nattehimlen?

Her er et stjernekort der viser hele himlen for hele året.

Det er dog kun en del af det der er synlig på et givet tidspunkt. Centrum af kortet er nordstjernen, hvis du så drejer cirklen så Karlsvognen vender rigtigt, kan du finde de andre stjernebilleder.

Du kan også hente dette omslag.

Så skal du klippe stjernekortet og den mørke cirkel i omslaget ud, og lægge stjernekortet ind i omslaget.

Sørg for at printe begge dele ud i samme størrelse, og ikke sætte printeren til automatisk at udfylde papiret.

Så drejes kortet, så dato og tid passer, og du vil kunne se hvordan himlen ser ud lige nu.

Hvilke tiltag har i gjort i forhold til Covid-19?

Efter hver tur rengør vi udstyret grundigt, så vi ikke foresager smitte mellem grupper.

Vi sørger for at holde afstand, og iøvrigt følge anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen.

Kategori