Hvilken tid på året er er det bedst at besøge Dark Sky Park Møn?

Fra september til marts er der flest mørke timer i Danmark, så det er den bedste tid på året at nyde nattehimlen, men Dark Sky Møn kan opleves året rundt. På en sensommernat kan man se Mælkevejen som et bredt mælkehvidt bånd af lys, der strækker sig over hele himlen.

Forskellige dele af himlen kan ses på forskellige årstider, da vi om natten kigger ud i forskellige retninger når vi i løbet af året kredser om solen.

Det er bedst at se nattehimlen når der ikke er månelys. Se vores månekalender for at finde de bedste aftener, hvor månen ikke er stået op endnu.

Hvor i Danmark kan man se flest stjerner om natten?

På Møn og Nyord kan man se mange flere stjerner end andre steder i Danmark. Det er fordi der er mindre lysforurening, så himlen er mørkere, og man kan se selv de mindste stjerner.

Hvor man i en storby kan se omkring 100 stjerner på himlen, kan man på Møn se flere end 5000 stjerner.

Man kan også se mange flere stjerneskud (meteorer), fordi himlen er mørk.

Hvor i Danmark er himlen mindst forstyrret af kunstig belysning?

Møn og Nyord er som det eneste sted i Danmark officielt udnævnt som Dark Sky Park, som betyder, at nattemørket er beskyttet mod lysforurening. 

Nattemørket overvåges konstant, og resultaterne kan følges live her: https://darkskymoen.dk/da/posts/live-moerkemaalinger-fra-dark-sky-moen

Men flere andre områder er på vej til at opnå samme status. 

En forening, Dark Sky Denmark, har startet en kampagne og projekt for at få undersøgt hvad der kan gøres mod den tiltagende lysforurening i Danmark, bl.a. ved målinger og vidensdeling.

Hvor er det bedste sted at se Mælkevejen i Danmark?

På Møn og Nyord kan man tydeligt se Mælkevejen, fordi himlen omkring den er så mørk. 

Det er fordi der er mindre lysforurening, så man kan se selv de svagest lysende ting på himlen. 

For eksempel kan man se Andromeda Galaksen med det blotte øje fra Møn.

Hvilken årstid er det bedste tidspunkt at se Mælkevejen?

Det bedste tidspunkt at se Mælkevejen er i sensommeren og efterår, fra August til November. Der er den højt på himlen om aftenen.

Om foråret skal man ud omkring kl. 3 om natten for at se Mælkevejen stå op, inden solen står op. 

Om sommeren er himlen så lys at det kan være svært at se Mælkevejen. Man kan dog godt få øje på den mellem kl. 1 og 2 om natten.

Her er nogle fotos af Mælkevejen set fra Dark Sky Park Møn.

Kan man se Orions bælte hele året?

Orion er ét af nattehimlens smukkeste stjernebilleder. Konstellationen er kun synlig i Danmark om efteråret og vinteren.

Orion begynder at være synlig fra begyndelsen af Oktober, hvor stjernebilledet står op ved midnat, og er fuldt synlig kl. 2.

De næste måneder kan man se Orion hele natten, indtil Marts hvor den går ned omkring kl. 23.

Hvilken stjerne lyser klarest på himlen?

Sirius (eller Alfa Canis Majoris) er himlens mest lysende stjerne og hovedstjernen i stjernebilledet "Den Store Hund". Af den grund kendes den også som Hundestjernen.

Om aftenen når solen lige er gået ned, kan man tit se Sirius blinke i mange farver. Det er fordi atmosfæren stadig er ved at køle ned, og luften derfor er ustabil. Det er ikke fordi stjernen blinker.